Vad ska du tänka på när du funderar på att anlita en redovisningsbyrå?

Redovisningen är ditt underlag vid beslutsfattande och planering av din verksamhet. För att fatta kloka beslut gällande ditt företag är det helt avgörande att du förstår helheten inom bokföring, bokslut och rapportering. Därför behöver du säkerställa att du väljer en redovisningsbyrå med rätt kompetens, erfarenhet och engagemang för just ditt företag.

Här bjuder vi på några tips för att underlätta ditt val av redovisningsbyrå oavsett om du väljer redovisningsbyrå för första gången eller om du funderar på att byta leverantör av redovisningstjänster.

Lycka till!

1. Erfarenhet av er bransch

När du väljer redovisningsbyrå är det bra att ta reda på om redovisningsbyrån jobbat med företag som liknar ert företag. Det är oftast en stor fördel om redovisningsbyrån jobbat med företag i er storlek och dessutom gärna i er bransch.

En redovisningsbyrå som har erfarenhet av att jobba med företag i er bransch kan oftare agera rådgivande eftersom de känner till branschspecifika regler och utmaningar.

2. Ett modernt och digitalt arbetssätt

Välj en redovisningsbyrå med ett digitalt arbetssätt med lösningar som är lättillgänliga och enkla att använda för dig som kund.

Be redovisningsbyrån berätta hur de kan automatisera och digitalisera ekonomiprocessen. Det finns idag smidiga lösningar för det mesta såsom bokföring, bokslut, fakturaflöden, kvittohantering, körjournaler och ekonomisk rapportering. En modern redovisningsbyrå använder sig av lösningar som förenklar för dig som kund.

3. Personlig och tillgänglig service

Välj en redovisningsbyrå som jobbar digitalt men stäm också av det det finns en personlig och tillgänglig service för dig som kund. Det är viktigt att redovisningsbyrån har en förmåga att förenkla din situation istället för att komplicera den.

Välj en redovisningsbyrå som kan ge rådgivning och snabba svar när du behöver det. 

4. Kan ni växa med redovisningsbyrån och kan de rentav hjälpa er att växa?

Att välja rätt redovisningsbyrå kan ha en avgörande påverkan på företagets tillväxt. Välj en redovisningsbyrå som kan hantera er redovisning nu men också när företaget växer.

Redovisningsbyrån bör kunna erbjuda ekonomisk rådgivning om viktiga beslut ni står inför med sin ekonomiska kunskap och erfarenhet.

Välj en redovisningsbyrå som är proaktiv och kommer med tips på hur du kan göra saker bättre när det gäller till exempel budget, affärsutveckling och nyckeltal.

5. Välj en auktoriserad redovisningsbyrå

Ett enkelt sätt att skerställa kvaliteten på redovisningstjänsterna är att välja en auktoriserad redovisningsbyrå.

Välj en redovisningsbyrå som är auktoriserad av SRF eller FAR, då kan du känna dig trygg med att redovisningskonsulterna har rätt kompetens och erfarenhet av bokföring, bokslut och rapportering och håller sig uppdaterade med lagar och regler inom området.

6. Be om rekommendationer och referenser

Nöjda kunder rekommenderar gärna sin leverantör till andra. Hör runt med affärskontakter och vänner och ta reda på om de skulle rekommendera den redovisningsbyrå de använder.

Be även redovisningsbyrån om referenser och kontakta dem. Ställ frågor kring samarbetet men kom ihåg att ingen redovisningsbyrå är felfri. Även den bästa redovisningskonsulten är människa och det betyder att det kan bli fel ibland. Det som däremot spelar roll är hur redovisningsbyrån agerat i de fall något gått fel, hur de tagit sig an och löst problemet är avgörande för hur nöjd du kommer att vara som kund.

7. Välj en redovisningsbyrå som kan erbjuda ett fast pris

Redovisningsbyrån du anlitar bör kunna erbjuda ett fast pris. Se till att du betalar för värdet av tjänsten och inte för den tid byrån lägger ner för att utföra tjänsten. Beroende på hur skicklig redovisningskonsult du tilldelats kan timdebiteringen annars bli en lönsam eller väldigt kostsam historia.

MoveByNumbers

Vi är en redovisningsbyrå i Stockholm med ekonomer som har två stora passioner; dans och att hjälpa människor med redovisning och rådgivning.

Vi har lång erfarenhet från många olika typer av företag och branscher och vi är specialister på redovisning och att utveckla bolag genom digitalisering, effektivare redovisning och administration.

Många kan tycka ekonomi är svårt – vår styrka är att vi tydliggör och visualiserar siffror så att det blir lättare för dig som kund att ta till dig.

Behöver du hjälp med hela eller delar av din redovisning? Kontakta oss idag, vi är bara ett samtal bort 070-495 62 39.